Galerie DeBuuT

DCF 1.0Galerie DeBuuT in Nieuw-Beijerland is een kleine galerie met een mooie expositieruimte in de kern van het oude dorp. De galerie bestaat nu 17 jaar. De galerie verzorgt tentoonstellingen met een duur van twee maanden. Vooral regionale kunstenaars maken gebruik van de galerie om hun laatste werk te presenteren. Er wordt een breed veld van kunstuitingen bestreken. Ter informatie doe ik een greep uit het expositieverleden van de galerie.

Kunstvormen die aan bod kwamen zijn o.a. mailart (Rinus Groenendaal en Arnold Busch), recycle art (Rien Olijslagers) en visuele poezie (Sage).

Regionale kunstenaars vonden in de afgelopen jaren hun weg naar de galerie met spraakmakende exposities van hun laatste werk zoals Marieke Verkerke , een innerlijke reis. Nicole Verhoeff met de expositie uit de klei getrokken, Aris Roskam met zijn bijna vlieg/ en voertuigen. Theo Verhoeff met glaspanelen, (de gestolde rivier) en zilveren camera winnaar Arie Kievit met zijn foto’s van de Himalaya expeditie ‘Die ice’.

2012bOok kunstenaars niet direct uit de Hoeksche Waard hebben geëxposeerd , Merian Zimmerman (Flakkee) , Ed v.d. Hoek (Voorne) , Friedie Kloen uit Maassluis en Jellie van Kranen met haar ‘gekke vogels’ uit Gulpen. Tot zover een kleine selectie van kunstenaars die in de afgelopen jaren hun opwachting bij de galerie maakten.

Ook buiten het geijkte stramien maakt de galerie dingen mogelijk: tijdens een van de open atelierdagen is een compleet alternatief atelier van Dennis Happé in de galerieruimte opgebouwd en samen met zijn werk geëxposeerd. Ook vond er een expositie plaats met foto’s van Nieuw-Beijerland tussen 1890 en 1960 met oude dorpsgezichten.

Zo langzamerhand in brede kring bekend is ook de expositie “onder de Hond€rd”, waarmee het expositiejaar wordt afgesloten, dit jaar voor de zevende keer. De ruimte in de galerie is dan behangen met werkstukken van rond de 30 kunstenaars met een winkelwaarde onder de honderd euro. Door de variatie in kunstvormen ( ets, aquarel, schilderij, linosnede, foto’s, zilveren sieraden, bronzen beeldjes, keramiek en beeldhouwwerk) weten veel bezoekers een geschikt cadeau voor de kerstdagen te vinden.

IMG_0349Een leuke onderbreking van de vaste cyclus is ieder jaar begin september de opening van het Bram Rozafestival op de stoep van de galerie, met een expositie, die binnen het thema van het festival valt. Aansluitend zijn er een week lang op het terrein aan de rivier activiteiten met beeldende kunst, literatuur en cabaret. Het hoogtepunt is ieder jaar weer de dichtersavond waar o.a. beroemdheden als Remco Campert, Simon Vinkenoog, A.L.Snijders en J. Bernlef een optreden verzorgden. De expositie in galerie DeBuuT vormt het startpunt voor de festiviteiten.

Een onderdeel van de werkzaamheden van de galerie vormen de cursussen draaien en workshops. Iedere dinsdagavond verzorg ik de draailessen in de cursusruimte. We beschikken over 7 electrische draaischijven, een kleimolen voor het verwerken van de klei en 3 ovens, 2 electr. en een op gas (rakustoken) Ook op maandagmiddag is er een cursusmoment, 13.00 tot 15.00 u. De lessen worden gegeven in een cyclus van 10. De kosten bedragen € 175,- per serie. Het gedraaide werk wordt gebakken, geglazuurd en afgebakken.

kast 2 in de keramiekwinkelIn de galerie kunt u een presentatie van het werk van Ton Erwich bekijken, het getoonde werk is te koop, zie voor meer info – keramiek