Expositie in de ondertrouwkamer

Tot eind december 2017 exposeert Ton Erwich in de ondertrouwkamer van het gemeentehuis in Oud-Beijerland. Ton Erwich maakt keramiek en is bekend dankzij galerie DeBuuT aan de Voorstraat in Nieuw-Beijerland.

Na het afronden van de opleiding  in Gouda voor handvormen en draaien (de ambachtelijke keramiekopleiding van SBB) heeft hij in de galerie een mooie ruimte ontwikkeld om zijn werk te tonen. Het draaien van steengoedklei wordt afgewisseld met het werken met de rakustooktechniek. Behalve in de Nieuw-Beijerland is zijn keramiek te zien bij de Kunstkijk op de Molendijk in Oud-Beijerland, tijdens OpenAtelierdagen op diverse locaties in de regio, en onlangs nog in Ouddorp bij de Houten Kaap in de vitrine van de foyer en de receptie van het park aldaar. Bovendien doet hij ieder jaar mee met een kraam op de keramiekmarkt in Dordrecht (waar hij vorig jaar een eerste prijs won) Daarnaast geeft hij in lesruimte achter de galerie twee keer per week cursus, draaien.

In de ondertrouwruimte zijn twee soorten werk te zien nl.: steengoedwerk en raku. Het eerste is een hooggestookte kleisoort  (1250⁰ C.) het bestaat uit hoge cilinders gedecoreerd met sporen zoals je aantreft in het landschap. De decoratie is ingewassen en onder het transparante glazuur goed zichtbaar. Zo zie je op de cilinders kleine landschapjes ontstaan, typisch Hoekschewaards, riet, water, akkers, en bomen. Je herkent de sporen van traktor, ploeg en eg, ieder seizoen vormt de klei een nieuw decor.

De andere techniek is naked raku. De vormen zijn ook hier sober, holle ringen met een oppervlakte vol rooksporen, craquelé en gedecoreerd met spiralen, strepen en krasjes. Hoewel de populaire naam donut is, noemt  hij de ringen  liever torus (=latijn, evenals piramide, kubus, cilinder en globe) Voor deze ringen geldt dat ze een symbool vormen voor trouw, verbondenheid en liefde. Wat dat betreft liggen ze hier op hun plek. De ringen dragen de sporen van de 4 elementen, zelf van klei (aarde) worden ze gestookt (vuur) in een buitenoven. Dan op het hoogtepunt van de stook eruit gehaald, afgekoeld (lucht) en vervolgens na het inroken geblust (water) waarbij de ring zijn glazuur verliest en de gepolijste buitenkant zichtbaar wordt. De kistjes waarin ze gepresenteerd liggen geven ook de kwetsbaarheid aan van de betekenis waarvoor ze staan.

Naast dit zijn er ook bekers, vazen en potten te zien. De expositie is geopend op momenten dat het gemeentehuis geopend is (tussen 8.30 u.  en 16.30 u., dinsdag tot 20.00 u. vrijdag tot 13.00 u.)